Menu

Γεύσεις από τόπο

Αρώματα… Χρώματα… Μυρωδιές… Φύση η κεφαλλονίτικη… Η μητέρα γη μοίρασε απλόχερα τα αγαθά της σε αυτόν τον τόπο. Από τίποτε δεν τον στέρησε… Τον ήθελε προικισμένο… Αυτάρκη… Αυτόν, τους κατοίκους και τους φιλοξενούμενούς του. Υλικά αγνά, φρέσκα, φυσικά. Προσφορά του βουνού και της θάλασσας. Θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, δάφνη, δυόσμος, σάψυχο, βασιλικός… Μια ιδέα από αυτά τα μυρωδικά αρκεί για να δώσει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στα κυρίως γεύματα και τις σαλάτες μας.

Χαμομήλι, φασκόμηλο, μαντζουράνες…Από το φαρμακείο της φύσης με αγάπη. Βότανα φαρμακευτικά, καταπραϋντικά, θεραπευτικά…. Μέλι θυμαρίσιο… Γεμάτο το νησί μας από μελίσσια προσεχτικά φροντισμένα από μελισσουργούς, που με πείσμα και υπερηφάνεια κόντρα στις τεχνολογικές εξελίξεις προσπαθούν να διατηρήσουν το παραδοσιακό επάγγελμα, γνωστό από τους αρχαίους χρόνους.

Ρίζες γερές… Ρίζες βαθιές… Ρίζες με τη δική τους ιστορία. Ελιά ως δέντρο, ελιά ως καρπός, ελαιόλαδο. Ρέει άφθονο, πλουτίζει το καθημερινό μας φαγητό, το εξισορροπεί, το εξυψώνει. Η βάση της μεσογειακής διατροφής στο τραπέζι μας. Τόσο εύκολα… Τόσο αυθεντικά…

Κατά την αρχαιότητα, το πιο άξιο δώρο, ο λίθος της φιλίας, η αιτία επίλυσης παρεξηγήσεων και σύναψης συμμαχιών. Σήμερα, συντροφεύει κάθε μοναδική στιγμή μας. Ο λόγος για το κρασί, παραγωγή αμπελιών που καλλιεργούνται στο νησί ήδη από τα αρχαία χρόνια. Το ήπιο κλίμα, η επίδραση του Μαύρου Βουνού, οι συχνές βροχοπτώσεις, και η ασβεστολιθική σύνθεση του εδάφους κάνουν το αμπέλι να καλλιεργείται παντού. Πιο φημισμένες τοπικές ποικιλίες η Ρομπόλα, η Μαυροδάφνη και το λευκό Μοσχάτο.

Ο επισκέπτης του νησιού δε μπορεί να μη γευτεί τα παραδοσιακά τοπικά πιάτα. Υλικά παρμένα από τη φύση, αρμονικά συνδυασμένα, καλύπτουν όλα τα γούστα: από τους λάτρεις του κρέατος μέχρι τους λάτρεις των θαλασσινών κι από τους χορτοφάγους μέχρι τους μακαρονάδες. Κρεατόπιτα, κόκορας κρασάτος, κουνέλι κοκκινιστό, κρεατόσουπα, μπακαλιαρόπιτα, φρέσκα ψάρια, ψαρόσουπα, ποικιλίες χορταρικών όπως βλίτρα, σέσκουλα, ραδίκια, αντράκλα, μωρόπουλα, αμπελοφάσουλα, η φημισμένη ριγανάδα φτιαγμένη από ψωμί, αλάτι, λάδι, ρίγανη και στημένη ντομάτα, καθώς και η στραπατσάδα από αυγά, ντομάτα και τυρί φέτα είναι μερικά από τα ξεχωριστά πιάτα μας. Φυσικά, από το τραπέζι μας δε λείπει η φέτα, μια από τις καλύτερες της Ελλάδας, η μαλακή μυζήθρα και η πρέτζα αλοιφή τυριού.

Ένα καλό φαγητό ολοκληρώνεται πάντοτε με ένα καλό επιδόρπιο… Γεύσεις από τον τόπο μας λοιπόν είναι οι μάντολες, τα παστοκύδωνα, οι χαλβαδόπιτες, οι φλορεντίνες, το παστέλι, τα γλυκά του κουταλιού, οι καρυδόπιτες έχουν τη μυρωδιά του θυμαρίσιου μελιού και της αγνής κεφαλλονίτικης παράδοσης…