Menu

Η ιστορία πίσω από το μύθο

Κεφαλλονιά… Κέφαλλου νήσος… Σύμφωνα με τη μυθολογία ιδρυτής της Κεφαλλονιάς ήταν ο μυθικός Κέφαλος, που έφτασε ως πρόσφυγας από την Αθήνα. Το νησί συνδέεται ακόμη με τον πολυμήχανο Οδυσσέα, τα κατορθώματα του οποίου ύμνησε ο επικός ποιητής Όμηρος. Οι Κεφαλλήνες αναφέρονται χαρακτηριστικά από τον αρχαίο ποιητή ως ο λαός του οποίου ηγέτης ήταν ο Οδυσσέας. Η Κεφαλονιά κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή γι’ αυτό κι έχει μακραίωνη ιστορία. Η θάλασσα, το κλίμα και το έδαφός της τη μετέτρεψαν γρήγορα σε εμπορική βάση και πηγή γεωργικού πλούτου.

Από τους αρχαίους Έλληνες στους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς, από τους Νορμανδούς στους Ενετούς και τους Γάλλους. Όλα αυτά τα φύλα διαμόρφωσαν την κουλτούρα, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και την παράδοση του νησιού. Μουσική… Τέχνη… Γλωσσικοί ιδιωματισμοί… Γεύσεις…

Ο τόπος μας βίωσε τη σκληρότητα ανθρώπινων και φυσικών φαινομένων. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τον καταστροφικό σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε τα πάντα. Γεννήθηκε και αναδύθηκε όμως από τα συντρίμμια της, γιατί οι ίδιες δυνάμεις που την ισοπέδωσαν, την αναδιαμόρφωσαν.

Έτσι είναι αυτός ο τόπος… Ανεξάντλητος… Αυτοδημιούργητος… Αέναος…